Na grubym czy na cienkim? O pizzy słów kilka

Placki nieco przypominające znaną nam pizzę pojawiały się właściwie w każdej cywilizacji starożytnej. Jednakże pizza na bazie sosu pomidorowego to historia dużo późniejsza. Najpopularniejsza dzisiaj – Margherita – powstała podobno dla królowej Włoch, Małgorzaty, w końcu XIX wieku. Pizza szybko rozprzestrzeniła się po całym świecie, dlatego też dziś trafić można na nią właściwie na każdym rogu, niezależnie od tego, jakie państwo akurat odwiedzamy.

Otwierając pizzerię trzeba liczyć się przede wszystkim z ogromną konkurencją na rynku. Według ostatnich badań rynku gastronomicznego Polki i Polacy najchętniej wybierają właśnie lokale serwujące pizzę. Zostawiając jednak kwestie samego pomysłu czy też działań reklamowych, a stawiając na sprzęt – jak wyposażyć pizzerię tak, by przyciągnęła klientów?

Najważniejszy, rzecz jasna, jest piec. Bez niego pizza nigdy nie będzie pizzą. Jego wybór zależy (jak w przypadku znacznej większości sprzętu gastronomicznego) od ilości potencjalnych klientów, a także środków finansowych. Do wyboru mamy piece o różnej ilości komór (najczęściej od jednej do trzech), a także o innych rozmiarach. Istotny jest również ich rodzaj – elektryczny lub gazowy. O ile pierwszy sprawdzi się w miejscach, gdzie pizza w karcie jest dodatkiem, o tyle oczekując najwyższej jakości i skupiając się tylko na niej, postawić trzeba na piec gazowy. Mimo że jego cena może być nawet kilkukrotnie wyższa, koszty eksploatacyjne spadają o połowę.

Kolejnym istotnym sprzętem jest stół chłodniczy, który umożliwi między innymi przechowywanie składników w odpowiednich warunkach. I w tym przypadku wszystko zależy od ilości potencjalnych klientów, zdecydować możemy się bowiem na jedno- lub kilkudrzwiowy. Ważne jest, by stół posiadał automatyczny system odmrażania, pomoże to nie tylko usprawnić pracę, ale również zachować walory smakowe. Przyspieszyć przygotowywanie zamówień pomoże też mikser spiralny oraz wałkownica. Dzięki nim idealnej obróbce można poddać nie tylko ciasto na pizzę, ale również na pierogi czy pieczywo. Wyrabiane, a dalej wałkowane ciasto pozostanie pulchne i jednocześnie nie zmieni swoich wartości.

Blachy, łopatki, siatki, szczotki do czyszczenia pieców, pojemniki na ciasto, deski, noże czy specjalne radełka – wszystkie wymienione przybory stanowią minimum wyposażenia każdej pizzerii. Rodzajów poszczególnych znajdziemy wiele, warto jednak postawić na najwyższą jakość w celu zadowolenia nawet najbardziej wymagających gości. Jeśli nasz specjał ma również „dojeżdżać” do klienta (co ostatnimi czasy stało się wyjątkowo popularne), niezbędna staje się specjalna torba termoizolacyjna. Wybór zależeć będzie przede wszystkim od ilości kartonów, które zmieści oraz średnicy samej pizzy.

Na koniec należy przypomnieć rzecz najważniejszą – dobry jakościowo sprzęt z pewnością pomoże, jednak nie jest w stanie zapewnić stuprocentowego sukcesu restauracji. Równie istotne będą między innymi miejsce, w którym lokal ma powstać, wszelkiego rodzaju działania marketingowe, a przede wszystkim ludzkie umiejętności. Kompilacja powyższych sprawi, że sukces będzie na wyciągnięcie ręki.