Czy na kebabie można się wybić?

Kebab to z pewnością najpopularniejsza w Polsce potrawa pochodząca z Turcji. Znany pierwotnie tylko w kuchni arabskiej, dziś w najróżniejszych formach i po wielu modyfikacjach opanował dużą część świata. Szybkość jego podawania spowodowała, że jest jedną z popularniejszych przekąsek w piątkowe i sobotnie wieczory. Co jednak jest niezbędne, by otworzyć lokal serwujący kebab?

Wszystko zależy od rodzaju serwowanych przez nas dań. Niemniej, najważniejszy staje się grill do kebaba. Ten sprzęt, z całą pewnością, kojarzą wszyscy. Zaopatrując lokal w tenże, należy mieć na uwadze, że minimalna ich liczba, by dać klientom jakikolwiek wybór, to dwie sztuki. Nie musimy się tym samym ograniczać do jednego rodzaju mięsa. Sam grill występuje w dwóch rodzajach – elektryczny oraz gazowy. Opinie na ich temat są podzielone, pewnym jest jednak, że opiekacz gazowy jest tańszy w eksploatacji (wyższa jest jednak cena samego urządzenia). Przy wyborze należy zwrócić uwagę na kryteria takie jak liczba stref grzewczych czy średnica mięsa, które można umieścić na bagnecie. Mięso ścinane jest nożem elektrycznym – w tym wypadku powinniśmy dysponować dwoma sztukami, by być przygotowanym na każdą ewentualność.

Poza tym, niezbędny stanie się tak zwany kontakt grill, który posłuży do zrumienienia bułek, placków tortilli czy niewielkich ilości samego mięsa. W zależności od liczby wydawanych posiłków, wybrać można grill pojedynczy lub podwójny. Element niektórych dań, typowych dla lokalu z kebabem, to także frytki. Wybierając frytkownicę należy zwrócić uwagę na jej pojemność, w tym liczbę komór, a także zasilanie. Nadaje się ona do przygotowania nie tylko samych ziemniaków, ale też popularnych ostatnio falafeli czy kawałków kurczaka.

Kolejnym niezbędnym sprzętem jest lada sałatkowa, dzięki której możliwe będzie przechowywanie warzyw i sosów w odpowiedniej temperaturze, jak również ich ekspozycja w sposób, który może przyciągnąć potencjalnych klientów. Jej wybór zależy przede wszystkim od ilości serwowanych sałatek, a także od powierzchni samego lokalu. Z większych sprzętów gastronomicznych niezbędne będą też szafa chłodnicza i zamrażarka (produkty przechowywane w tego typu urządzeniach zachowają świeżość na dłużej) oraz kuchenka mikrofalowa, która pozwoli między innymi na szybsze przygotowanie niektórych serwowanych posiłków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *