Nie tylko owsianka – śniadania z całego świata

Śniadanie to niezaprzeczalnie najważniejszy posiłek w ciągu dnia – jest w stanie dodać niesamowitej energii i zaspokoić uczucie głodu na długie godziny. Poranne posiłki Polaków bywają różne – od owsianek i płatków zbożowych, przez omlety i jajecznice, aż po sałatki i inne dania warzywne. Jak jednak je się w innych zakątkach świata?

Angielskie specjały

Jednym z najpopularniejszych w Europie śniadań jest to, pochodzące z Wysp Brytyjskich. Tradycyjnie składa się z ono z jaj, bekonu, kiełbasek, angielskich puddingów (przypominających polską kaszankę), fasolki, grzybów oraz pomidorów. Ten ekstremalny posiłek miał pierwotnie dostarczać energii robotnikom, szybko jednak zaczęto go przygotowywać w większości angielskich domów.

Zielone banany i… podroby

Poza Europą śniadania bywają różne, a dla mieszkańców naszego kontynentu są często… nie do przełknięcia. Świetny przykład stanowi Uganda, której mieszkańcy raczą się rano gotowanymi zielonymi bananami, podawanymi w towarzystwie wołowych podrobów. W Mongolii wyjątkowo popularna jest duszona jagnięcina, w Wietnamie zaś – wołowa owsianka. Odwiedzając Boliwię będziemy mogli spróbować charakterystycznych pierożków ze słodzonym mięsem, w Kolumbii zaś czeka nas zupa mleczna z dodatkiem szalotki i sera. Jamajczycy spożywają z kolei owoc ackee, który po przygotowaniu wygląda jak… jajecznica – to jednak nie wszystko, uzupełnieniem jamajskiego śniadania są banany oraz solone ryby. Smacznie?