Patelnie do kuchni – stalowa, teflonowa, ceramiczna czy nierdzewna? Którą wybrać?

Decyzja o tym, jakie patelnie wybrać, niejednokrotnie może sprawić problem. W końcu do wyboru jest ich naprawdę wiele, w tym np. patelnia teflonowa, patelnie ceramiczne, patelnia stalowa czy patelnia nierdzewna. Niezależnie od tego czy interesują nas patelnie profesjonalne, czy nie, warto wiedzieć, czym różnią się od siebie poszczególne patelnie.

Patelnie profesjonalne także dla amatorów

Wiele osób niejednokrotnie myśli, że patelnie profesjonalne przeznaczone są jedynie dla zawodowych kucharzy. Tymczasem to błędny stereotyp. Patelnie profesjonalne mogą być wykorzystywane przez każdego z nas, także dla sporadycznego gotowania oraz prostych potraw.

Patelnia teflonowa, stalowa czy ceramiczna?

Biorąc pod uwagę, że wybór patelni jest szeroki (są patelnie ceramiczne, patelnia teflonowa, patelnia nierdzewna czy patelnia stalowa), dobrze wiedzieć czym się różnią. I tak np. patelnia teflonowa jest obecnie najpopularniejszą i pozwala na smażenie bez użycia tłuszczu, a jedzenie nie przywiera do powierzchni.

Coraz popularniejsza stają się także patelnie ceramiczne. Ich ogromną zaletą jest równomierne nagrzewanie się powierzchni oraz wysoka odporność na uszkodzenia. Niezwykle trwała jest także patelnia stalowa, a zwłaszcza patelnia nierdzewna. Trudno je zarysować, co pozwala nawet na korzystanie z metalowych sztućców do mieszania potraw. Wadą jest za to dłuższy czas nagrzewania, choć z drugiej strony patelnia stalowa dłużej trzyma ciepło.