Szybko i smacznie. Jak otworzyć (dobry) fast-food?

Fast-food jaki jest, każdy widzi. W dobie wszechobecnych globalnych sieciówek serwujących tak popularne hamburgery czy frytki inwestycja w ten biznes wymaga przede wszystkim określenia wybranego profilu lokalu. Co ma być naszym spécialité de la maison? Świetne frytki czy sławne w całym mieście zapiekanki? Hamburgery czy hot-dogi? Próba dogodzenia każdemu może sprawić, że w oczach potencjalnych gości nie będziemy uchodzić za profesjonalistów. Nie oznacza to bynajmniej konieczności ograniczania się do jednego produktu – we wszystkim jednak istotny jest umiar.

Wśród najpopularniejszych sprzętów wybieranych do tego typu lokalu z pewnością znajdziemy tak zwane kontakt grille. Są niezbędne w przygotowaniu większości dań – posłużą zarówno do równomiernego opieczenia pieczywa, jak i do usmażenia soczystych hamburgerów. Dostępnych jest wiele rodzajów – zarówno podwójne, jak i pojedyncze, a także zamknięte i otwarte. Wszystko zależy od serwowanych potraw i ilości odwiedzających.

Stawiając na hot-dogi niezbędny stanie się zakup rolkowego grilla do parówek czy kiełbasek, który można też zastąpić podgrzewaczem do tychże. W wypadku pierwszego znaczenie ma przede wszystkim ilość rolek – zależna (jak wszystko) od przewidywanej ilości wydawanego jedzenia. Przyda się również zwykły opiekacz – bułki do hot-dogów, kanapki na ciepło czy zapiekanki pozostaną chrupiące, dzięki czemu unikniemy niezadowolonych klientów.

Ze sprzętów charakterystycznych dla tej grupy lokali wyróżnić należy frytkownicę, niezbędną w każdym lokalu mającym w zamiarze serwować to popularne danie, ale nie tylko. Frytkownica sprawdzi się idealnie w przypadku smażonych mięs, ryb czy warzyw. Wybór zależy przede wszystkim od wielkości – znaleźć można te o pojemności 2, 3, 5, 8, 12, a nawet 25 litrów, jak również jedno- i kilkukomorowe. Są one z reguły wyposażone w wyjmowany pojemnik na fryturę albo kran służący do jej odprowadzania, co ułatwia wymianę oleju oraz utrzymanie czystości.

Pozostałe sprzęty, o których trzeba wspomnieć to kuchenka mikrofalowa i gazowa, szafa chłodnicza czy pochłaniacz zapachów, a także urządzenia sanitarne. Wybór wszystkich powinien być podyktowany indywidualnymi predyspozycjami lokalu, jednak nawet najmniej doświadczeni zgodzą się, że są one zwyczajnie niezbędne w prowadzeniu interesu. Przemyślany wybór sprzętu szybko może przełożyć się na dochody interesu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *