Zmywać każdy może

Zmywarka stanowi podstawę wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Nie tylko dlatego, że zmywanie ręczne, szczególnie w przypadku miejsc obsługujących dziennie setki gości, pochłania zwyczajnie zbyt dużo czasu, ale też z powodów czysto higienicznych. Jak dobrać zmywarkę, by zaoszczędzić nie tylko czas, ale również wodę, prąd, a przez to pieniądze?

Najpopularniejszym rodzajem jest tak zwana zmywarka uniwersalna – popularna w miejscach, w których dziennie wydawane są większe ilości posiłków. W tym przypadku należy zwrócić uwagę na to, że nie może być to zmywarka przeznaczona do użytku domowego – sprzęty gastronomiczne mają nie tylko większe rozmiary, ale również zupełnie inne parametry i cykle mycia brudnych naczyń.

Kolejnym rodzajem sprzętu jest zmywarka do szkła, nazywana również (z racji swojej niewielkiej konstrukcji) zmywarką podblatową. Jest to sprzęt charakterystyczny dla mniejszych kawiarni, barów czy pubów i, jak wskazuje sama nazwa, służy przede wszystkim to pozbywania się zanieczyszczeń ze szkła gastronomicznego. Tym samym, z uwagi na kruchość materiału, strumień jest słabszy niż w innych zmywarkach. Ten model posiada także zmiękczacz wody, by zapobiegać powstawaniu osadu z kamienia.

W miejscach, gdzie organizowane są imprezy okolicznościowe, a przy okazji wydawane bardzo duże ilości posiłków, sprawdzą się zmywarki kapturowe. Mogą one pracować właściwie nieustannie, dzięki zgromadzonej i nagrzanej w bojlerze wodzie (tym samym należą do jednych z najbardziej oszczędzających wodę). Posiadają również funkcję wyparzania, co znacznie ułatwia funkcjonowanie w tak dużym lokalu gastronomicznym.

Spotkać można się również ze zmywarkami przeznaczonymi do mycia tac czy garnków – podobne do już wymienionych rodzajów, posiadające jednak specjalnie wydzielone miejsca na tace czy garnki o zdecydowanie większych wymiarach. Tego typu sprzęt zalecany jest przede wszystkim w większych lokalach gastronomicznych.

Najbardziej skomplikowanym typem sprzętu myjącego jest zmywarka tunelowa – stosowana najczęściej w dużych stołówkach czy jadłodajniach, gdzie dziennie niezbędne jest mycie tysięcy naczyń. Mogą one osiągać bardzo duże rozmiary, jednakże są jednocześnie najbardziej przyjaznym dla środowiska modelem (dzięki nim zaoszczędzić można znaczne ilości wody, a także używanego detergentu).

Istnieje kilka parametrów, na które należy zwrócić uwagę przy wyborze zmywarki, między innymi twardość używanej wody czy rodzaj i moc instalacji elektrycznej. Najistotniejszy jest jednak typ prowadzonej przez nas działalności gastronomicznej – wybór w największej części będzie zależał od dziennej ilości gości oraz rodzaju zmywanych naczyń.