Młynek żarnowy — dlaczego warto go mieć w kuchni i jaki jego typ wybrać?

Młynek do kawy może być ręczny lub elektryczny, wykonany ze stali lub ceramiczny a dodatkowo żarnowy lub ostrzowy. Ze względu na jakość zmielonego ziarna, bezstratność walorów smakowo-zapachowych zalecane jest używanie maszynek żarnowych. Wiąże się to ze sposobem ich działania. W przeciwieństwie do nożowych nie niszczą ziarna, nie przegrzewają ich.

Dlaczego młynki żarnowe, a nie udarowe?

Producenci młynków do kawy stosują różnego rodzaju chwyty marketingowe, które mają na celu skusić potencjalnego klienta do zakupu. Nie inaczej jest w przypadku młynków ostrzowych, które nierzadko noszą miano udarowych, ze względu na materiał, z którego się je produkuje. Niestety chcąc cieszyć się pełnią aromatu i smaku kawy młynek nożowy nie sprawdzi się w żadnej sytuacji. Mieleniem, a raczej krojeniem, siekaniem ziaren zajmują się w nich dwuskrzydłowe noże, które pracują poza jakąkolwiek kontrolą przemiału. W konsekwencji otrzymuje się cząstki kawy różnej wielkości od drobnego pyłu przez niewielkie kawałki i całe ziarna, co w konsekwencji prowadzi do tego, że nie da się przygotować z takiego proszku dobrej kawy żadnym sposobem.

Na czym polega wyjątkowość młynków żarnowych?

W młynkach żarnowych znajdują się płaskie lub stożkowe, które zajmują się miażdżeniem lub ścieraniem ziarna. Produkowane są ze stali lub ceramiki, bywa, że również z tytanu. Żarna stożkowe składają się z dwóch części, stożkowego trzpienia wewnętrznego oraz okalającego go pierścienia. Ziarna są mielone gdy wpadają w przestrzeń między tymi elementami, która zwęża się ku dołowi. Siła grawitacji powoduje, że wpadając one coraz głębiej ulegają rozdrabnianiu. Ten typ żaren idealnie sprawdza się w przypadku młynków ręcznych.

Żarna płaskie zapewniają dokładniejsze zmielenie ziaren, zwykle są montowane w droższych modelach elektrycznych. W tego typu młynkach zwykle stosuje się żarna stalowe o wysokiej odporności na uszkodzenia. Ważną zaletą młynków żarnowych każdego typu jest możliwość ustawienia grubości mielenia od grubego przez średnie po drobny przemiał.

Zalety młynków żarnowych

Ręczne mielenie — czy to swojej ulubionej kawy ziarnistej Arabiki, czy też intensywniejszej Robusty — to przede wszystkim przyjemność, miły rytuał pozwalający w pełni czuć radość i moc, jaką daje kawa. Oczywiście używanie maszynek manualnych ma też wiele korzyści fizycznych, przede wszystkim nie wytwarza się w trakcie przygotowywania mielonego proszku ciepło i sam napój nie traci w ten sposób swoich właściwości. Biorąc pod uwagę urządzenia elektryczne warto poszukiwać modeli tzw. wolnoobrotowych o dość wysokiej mocy. Do użytku domowego wystarczy 150 W, ale już w przypadku wykorzystania w lokalach użytkowych powinny być to młynki o mocy 200 W. Pozwalają one niekiedy na wybór nawet 17 stopni mielenia do przyrządzenia praktycznie każdego napoju na bazie espresso. Warto zastanowić się jakiej wielkości pojemnik ma posiadać urządzenie, gdyż na rynku są modele pozwalające zmielić porcję kawy między 2 a 14 filiżanek i więcej w przypadku użytku domowego oraz w tych większej mocy np. ok. 450 W wydajności 20 kg/h.

Czy zmieloną kawę można przechowywać?

Jako że zwykle każdy z nas jesteśmy wygodni i chcielibyśmy wykonać część rzeczy na tzw. zapas. W przypadku kawy mielonej nie ma sensu mielenie największej ilości kawy niż tej, która będzie zużyta w danym momencie, z prostego powodu. Najlepszej jakości napar powstanie ze świeżo zmielonej porcji ziaren kawowca i jego przechowywanie w domowych warunkach powoduje, że napój będzie na tym tracić. Chcąc zachować aromat, smak i właściwości kawy trzeba przechowywać ją w szczelnym, ciemnym lub nieprzezroczystym opakowaniu i pokojowej temperaturze. Najlepszym miejscem będzie sucha szafka kuchenna, z dala od źródeł światła i ciepła, jak np. ciepło kaloryferów. Idealnie byłoby gdyby z takiego pojemnika usunąć nadmiar powietrza. Pojemniki próżniowe chronią mielony proszek nie będzie tracił głębi smaku. Ziarna kawy natomiast należy przechowywać podobnie i mielić ją tuż przed spożyciem, a w przypadku ekspresów  z pojemnikami na ziarna kawy zwrócić uwagę na szczelny pojemnik pozwalający zachować świeżość ziaren.