Smaczne, chrupiące i zdrowe – dlaczego warto wprowadzić pieczywo do codziennej diety?

Chrupiąca kromka świeżego chleba na śniadanie w towarzystwie pysznej kawy, to przepis na idealny poranek według większości ludzi, którzy nie wyobrażają sobie codziennej diety bez pieczywa. Pieczywo Wrocław to źródło składników odżywczych, witamin, a także błonnika, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego. Z niewiadomych przyczyn istnieje jednak pewna grupa osób, która neguje regularne spożywanie pieczywa tłumacząc, że odpowiada ono za zwiększenie wagi, co jest przerażającą informacja szczególnie dla osób, którzy przebywają na diecie. Czy jest w tym choć ziarno prawdy? Sprawdziliśmy to, a wyniki naszego małego śledztwa znajdziesz w poniższym artykule!

Regularne spożywanie pieczywa – fakty i mity

Pieczywo Wrocław to produkty spożywczy, który jest jednym z najczęściej spożywanych produktów przez ludzi na całym świecie. Jest ono zrobione z mąki, wody, drożdży i soli. Pieczywo jest podstawowym pożywieniem, które można znaleźć w wielu różnych kulturach na całym świecie. Chleb od zarania dziejów jest produktem, który stanowi podstawowy rodzaj pożywienia naszego organizmu, jednak nie każdy wie jak ma to wpływ na nasz organizm. Oczywiście, należy pamiętać, że w każdym przypadku kluczem do prawidłowego funkcjonowania organizmu jest zbilansowana dieta, która bogata jest w odpowiednie składniki odżywcze, węglowodany, tłuszcze, białko oraz witaminy. Nie sądzimy jednak, że ktokolwiek na świecie spożywa tylko i wyłącznie pieczywo przez całe swoje życie, dlatego też nie można mówić w tym przypadku o jego szkodliwym działaniu. Przygotowaliśmy listę faktów i mitów, dotyczących wpływu regularnego spożywania pieczywo Wrocław na nasz organizm:

  • Spożywanie pieczywa prowadzi do zwiększenia masy organizmu: MIT – za zwiększenie masy ciała, nie odpowiadają poszczególne produkty spożywcze, a nadmiar kalorii spożywanych w ciągu dnia. Przekroczenie dziennego zapotrzebowania kalorycznego prowadzi nie tylko do zdobycia nadprogramowych kilogramów, ale również do pogorszenia się ogólnego stanu zdrowia!
  • Spożywanie pieczywa jest niezdrowe: MIT – pieczywo to produkt bogaty w węglowodany, białko, błonnik, tłuszcze, składniki mineralne oraz witaminy które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie poszczególnych układów naszego organizmu.
  • Spożywanie pieczywa przez osoby cierpiące na różnego rodzaju alergie lub nietolerancje pokarmowe jest niewskazane: FAKT – osoby, które każdego dnia zmagają się z różnego rodzaju problemami układu trawienia, nie powinny spożywać pieczywa. Głównie ze względu na białka, które znajdują się w zbożach (pszenica, żyto, jęczmień), ponieważ w przypadku osób, u których wykryto celiakię tj. chorobę o podłożu genetycznym, która uniemożliwia trawienie właśnie tych białek, jest to niezwykle szkodliwe dla zdrowia.
  • Chleb ziarnisty posiada o wiele więcej składników odżywczych: FAKT – chleby ziarniste takie jak np. chleb ze słonecznikiem lub z pestkami dyni, posiadają o wiele więcej składników odżywczych, dzięki czemu ich prozdrowotne działanie na nasz organizm jest zwiększone.