Czym powinny odznaczać się dobre garnki?

Wybór odpowiedniego sprzętu kuchennego to zadanie niełatwe. Zakupione przez nas naczynia tudzież sztućce muszą bowiem służyć nam przez wiele lat, co wymaga spełnienia przez nie szeregu istotnych wymogów. Łatwość w zmywaniu, trwałość, bezpieczeństwo i estetyka to tylko niektóre z kwestii, wymagających przyjrzenia się im w trakcie robienia zakupów. Mowa tu również o kupowaniu garnków, stanowiących swoistą podstawę wyposażenia każdej kuchni. To właśnie one odgrywają bowiem kluczową rolę w przyrządzaniu zup, spaghetti i innych potraw, którymi raczymy się w trakcie obiadów. Warto jest więc zastanowić się dłużej nad doborem naczyń tego typu, aby zapewnić naszej kuchni nie tylko profesjonalny charakter, ale też znakomitą estetykę. Oto, co powinniśmy wiedzieć na ten temat.

Z czego powinien być wykonany niezawodny garnek?

Garnki do gotowania, duszenia oraz przechowywania potraw w lodówce powinny odznaczać się najwyższą jakością wykonania. Niezwykle istotną kwestią jest tu więc to, z jakiego materiału wykonano dane naczynie. Podstawowym rozwiązaniem są tu modele, wykonane ze stali nierdzewnej. Są one bowiem przystępne cenowo i wytrzymałe. Jak zauważają eksperci, warto jest zaopatrzyć się w garnek, składający się w dziesięciu procentach z niklu i osiemnastu procentach z chromu. Skład tego typu zapewni bowiem naczyniu znakomitą odporność, zarówno na uszkodzenia mechaniczne, jak i wszelkie czynniki zewnętrzne. Niewątpliwym atutem wariantu stalowego jest tu również prostota czyszczenia oraz możliwość bezpiecznego podgrzewania potraw w kuchence mikrofalowej.

Alternatywą dla modeli, wykonanych ze stali nierdzewnej, są garnki aluminiowe, odznaczające się szybszym gotowaniem, dzięki lepszemu przewodnictwu ciepła. Naczynia tego typu są przy tym zauważalnie lżejsze, co ułatwia noszenie ich do lodówki lub wyciąganie z wysoko zawieszonej szafki. Niewątpliwym atutem współczesnych modeli aluminiowych jest również obecność najwyższej klasy warstw ochronnych, wykonanych chociażby z tytanu lub marmuru. Dzięki nim, garnek jest nie tylko prosty w zmywaniu, ale też bezpieczny – nie dochodzi w nim bowiem do szkodliwych reakcji chemicznych, spowodowanych chociażby gotowaniem kwaśnych potraw, stykających się z obnażonym metalem.

Przeglądając sprzęty kuchenne, dostępne w sklepach, z pewnością zetkniemy się również z garnkami emaliowanymi. Jest to rozwiązanie niezwykle przystępne cenowo, a przy tym oferujące szeroki wybór wariantów kolorystycznych. Należy jednak pamiętać, że z naczyń tego typu powinniśmy korzystać wyłącznie do momentu pojawienia się pierwszych odprysków emalii w ich wnętrzu – dalsza eksploatacja stanowi bowiem wówczas zagrożenie dla zdrowia domowników. Na rynku dostępne są też naczynia, wykonane z gliny. Są one niezwykle trwałe, lecz ich wadą jest duża waga.

Garnki, dobrane do potrzeb

Wybierając garnki do naszej kuchni, powinniśmy uwzględnić, dla ilu osób będziemy chcieli przygotowywać posiłki. Mieszkając samemu lub wyłącznie z drugą połówką, możemy zdecydować się na podstawowy komplet składający się z czterech naczyń o zróżnicowanej średnicy. W przypadku całych rodzin, warto jest postawić na naczynia większe, nie zapominając jednak o jednym, mniejszym garnku, przeznaczonym do szybkiego przygotowania mniejszego posiłku. Nie zapominajmy również o naczyniach do zadań specjalnych – na rynku dostępne są bowiem specjalistyczne garnki do spaghetti lub warzyw.