Lody, lody dla ochłody!

Lodziarnia to biznes tylko z pozoru łatwy i bezproblemowy. Jako miejsce oblegane (przez co otwarte) tylko w sezonie, gdzie ilość klientów warunkowana jest przez zjawiska pogodowe, otwarcie i prowadzenie takowej może, szczególnie na początku, sprawiać problemy. Jak otworzyć i w co wyposażyć lodziarnię?

Kwestia zasadnicza – lokalizacja. Dla ułatwienia przyjmijmy, że mowa będzie o lodziarniach stacjonarnych (chociaż, co raz częściej, spotkać się można z tymi w klimacie swoistych food trucków). Istotnym będzie więc umiejscowienie jej tam, gdzie ludzi, szczególnie latem, jest najwięcej. Nie jest to lokal potrzebujący ogromnej powierzchni, bo i lody konsumuje się szybko, co może stanowić znaczne ułatwienie.

Lodziarnię trzeba też, rzecz jasna, wyposażyć. Większy wybór możemy zaoferować serwując lody w gałkach. Niezbędna w takim przypadku staje się maszyna, dzięki której przygotować możemy nie tylko same lody, ale również sorbety, a nawet mrożone jogurty. Najlepiej postawić na taką, w której nie będzie trzeba używać wcześniej zamrożonych produktów (dzięki czemu zaserwujemy lody o większych wartościach odżywczych) przyda się również regulator utrzymujący temperaturę.

Lody trzeba też w czymś przechowywać – wybór zamrażarki będzie więc niezbędny. Do wyboru mamy te skrzyniowe oraz skrzyniowo-klapowe. Ich wielkość będzie, rzecz jasna, podyktowana powierzchnią samego lokalu i innymi indywidualnymi kwestiami. By zaprezentować nasze wyroby klientom (i tym samym przyciągnąć ich do naszej lodziarni) postawić trzeba na witrynę chłodniczą, w której umieszczone będą kuwety z lodami. Tego typu urządzenia wyposażone są w funkcję automatycznego odszraniania, co z pewnością ułatwi pracę. Przydatne staną się też porcjoner, szpatułka czy podstawka do wafli – używanie tego typu wyposażenia utwierdzi klientów w przekonaniu, że mają do czynienia ze specjalistami w swojej dziedzinie.

Nie stawiając tylko i wyłącznie na klasyczne gałki w wafelku, ale też na desery lodowe, niezbędna staje się syfon do bitej śmietany, dzięki któremu udekorujemy nasze produkty. Częstym pomysłem jest również rozszerzenie asortymentu, na przykład o gofry. Wybór gofrownicy powinien być równie przemyślany, co innych sprzętów – urządzenia tego typu pozwolą na wykonanie gofrów o najróżniejszych kształtach i rozmiarach, niektóre będą też w stanie umożliwić wypiek własnej roboty lodowych wafelków.